Drive Project

Nieuws op gebied van vakantie, vrije tijd, reizen en meer…

Lifestyle

Rode wijn: leer jouw favoriet herkennen

Op een koude dag bij een haardvuur, op een warme zomeravond bij een lekker gerecht, of gewoon op zondagmiddag bij de borrel: een heerlijk glaasje rode wijn smaakt altijd. Of je nu op zoek bent naar een wat zwaardere Malbec of een lekkere Merlot, er is voor ieder wat wils. En dat is maar goed ook! 

Mijn eigen ervaring

Ik vond het altijd erg lastig om rode wijn te leren herkennen. Er zijn immers zoveel smaken en soorten dat ik het niet altijd makkelijk vond om de juiste soort rode wijn te selecteren bij mijn maaltijd. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb hierdoor een hele hoop geleerd over rode wijn. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat rode wijn op dezelfde manier wordt gemaakt als witte wijn, maar dat er tijdens het maken van de wijn tannine en andere kleurstoffen worden afgegeven aan het sap. Vandaar de rode kleur! Het proces van rode wijn maken kent vele stappen, waaronder het persen van druiven en het weken van het sap in combinatie met schilletjes, vruchtvlees en pitjes. Tannine is trouwens heel belangrijk voor de houdbaarheid van wijnen: weer wat geleerd!

Waar moet je op letten als je rode wijn drinkt? 

Rode wijn drinken is niet zo makkelijk als dat het misschien lijkt. Zo zijn er veel verschillende punten waar je op dient te letten. Denk hierbij aan het serveren van de wijn in het juiste glaswerk. Dit kan namelijk invloed hebben op de smaak van de wijn. 

Verder moet je er op letten dat de wijn die je schenkt de juiste temperatuur heeft. Waar lichte rode wijnen soms op 13 graden gedronken kunnen worden, smaken volle wijnen het best rond de 18 graden. Natuurlijk zijn er ook rode wijn soorten die je het beste kunt drinken rond de 14 tot 16 graden.

Het gerecht is ook van belang bij de keuze voor een goede rode wijn. Zelf vind ik het lekker om vleesgerechten te eten bij rode wijn. Vlees vangt de tannines goed op die zich bevinden in de wijn. Landen die ik vaak selecteer voor de wijn zijn natuurlijk Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika, maar ook Moldavië is een van mijn favoriete landen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je rode wijn leert drinken, leert herkennen en weet wat je wel of misschien minder lekker vindt. Zo kun je vanzelf soorten gaan herkennen en weet je de volgende keer wat je moet selecteren als je in de supermarkt of wijnzaak staat!